Pranik Şifanın Sağlık Sektöründe Kullanımına Yönelik Sistematik Derleme


2021 Yılında Pranik Şifa uygulamalarının literatüre aktarılmış sonuçlarının incelendiği bir araştırma yayınlandı. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde görev yapan Doç.Dr.Zehra Gök Metin ve Doç.Dr.Nur İzgü, Pranik Şifa uygulama sonuçlarının yayınlandığı 50 kaynağı inceleyerek bu alanda Türkiye'deki ilk araştırmayı da yapmış oluyor. Araştırmaları 2022 yılında Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisinde "Pranik Şifanın sağlıkta kullanımına yönelik sistematik derleme" adıyla yayınlandı.[¹] Çalışmayı sistematik bir derleme olarak tanımlayan araştırmacılar, Pranik Şifa hakkında sağlık profesyonellerinin bilgilendirilmesini amaçladıklarını belirtmişler.

Pranik şifanın kullanıldığı klinik durumlar ve sağlık sorunlarına yönelik araştırma sonuçları kronik ağrı, solunum sistemi sorunları, kanser ile ilişkili sorunlar, immün sistem sorunları, psikolojik sorunlar, hassas gruplar, pranik şifaya yönelik bireysel deneyimler ve pranik şifaya yönelik güncel kanıtlar şeklinde sıralanmış. Verilerin incelenmesi için yazarlar tarafından oluşturulan standart bir form kullanmış. İlgili formda araştırmanın numarası, araştırmanın yazarları ve yılı, araştırmanın yapıldığı ülke, araştırmanın tasarımı, araştırma örneklemi, araştırma örnekleminin yaş ortalaması, örneklem büyüklüğü, kontrol grubu, uygulama süresi, toplam seans, uygulama sıklığı, araştırma sonuçları ve araştırma kanıt düzeyine yönelik bilgiler bulunuyor.

İncelenen bir örnekte Japonya’da meme kanserli 49 yaşındaki bir kadının el ve ayaklarında bulunan özel akupunktur noktalarından elektrodermal ölçüm yapılarak, Ki enerjisinin (Prana) dağılımı incelenmiş, üst ve alt beden açısından karşılaştırma yapılmış. Sağlıklı bireylerde üst ve alt bedendeki Ki enerjisinin dağılım oranının bir (1) olması gerektiğini bildiren bu çalışmada, olguya dört seans Pranik şifa uygulanmış, Ki enerjisi düzeyi uygulama öncesi, uygulamadan 10 ve 30 dakika sonra her seansta ölçülmüş. Araştırma sonunda seans öncesi 0,849 olan Ki enerjisi oranının 4. seanstan 30 dakika sonra yapılan ölçümde 1,156 olduğu bulunmuştur. Müdahale sonrası hastanın üst bedenindeki Ki enerjisinde alt bedenine göre 3,4 kat artış olduğu hesaplanmış. Ayrıca, 4 seans sonrası yapılan her ölçümde hastanın immün kapasitesini (IQ) gösteren değerde artış olduğu bulunmuş.

Yalınlanan çalışmanın tam metnine bu [²] bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu değerli hizmet için Doç.Dr.Zehra Gök Metin ve Doç.Dr.Nur İzgü'ye teşekkür ederiz.

[¹] https://dergipark.org.tr/en/pub/adiyamansaglik/issue/68567/1020176

[²] https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2067866

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Modern Pranik Şifa ve Arhatik Yoga'nın Kurucusu

Süper Beyin Yogası'nın Okul Çağındaki Çocuklar Üzerindeki Etkileri Araştırıldı